Čekanka salátová: Pan di zucchero BRAVO (Cichorium intybus L./Čakanka obyčajná)
Poloraná odroda s vysoko valcovitými, vyrovnanými hlávkami tmavozelenej farby s listovou manžetou pripomínajúcou hlávky pekingskej kapusty. Výška rastliny je 35 - 40 cm. V chladenom sklade sa dá uchovať 2-3 mesiace.
ČAKANKA ŠALÁTOVÁ - PUKOVÁ
Vynikajúca, dieteticky hodnotná zelenina pre konzumáciu rýchlených pukov v zimnom období. Vysievame v máji do hlboko prepracovanej pôdy s pH minimálne 5,5. Rozteč riadkov volíme od 30 do 50 cm. Po vzídení vyjednotíme na 10 - 15 cm. Korene zbierame v septembri až v októbri, keď dosiahnu hrúbky 3,5 - 4,5 cm. Z 1 m2 zozbierame cca 2,5 kg koreňov. Po zrezaní listov na 2 - 3 cm skladujeme korene až do rýchlenia pri teplote 1 - 2 °C a vysokej vzdušnej vlhkosti. Rýchlime v nádobách s pieskom alebo v hydropónii, v temných priestoroch alebo so zakrytím čiernou fóliou.
ČAKANKA ŠALÁTOVÁ - HLÁVKOVÁ
Na pestovanie hlávkovej čakanky sú vhodné všetky typy pôd v dobrej kondícii. Menej vhodné sú prehnojené pôdy. Optimálna denná teplota pre jej pestovanie je okolo 25 °C, nočné teploty sa smú pohybovať v rozmedzí 8-15 °C, teploty pod 8 °C môžu spôsobiť zastavenie rastu a vývoja. Aby sa zastavilo vybiehanie do kvetu, je potrebné zaistiť teplotu počas celej doby predpestovania min. 20 °C a rané kultúry pred výsadbou neotužovať. Ďalej treba vylúčiť ďalšie stresové situácie behom vegetácie, ktoré môžu byť príčinou vybiehania - napr. vysoké teploty, nedostatok vlahy. K dosiahnutiu tmavo červenej farby a dobre utváraných hlávok je nutný rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou 8 - 10 °C.
Hnojenie:
N 80 kg N / ha
P 100 kg P2O5 / ha
K 100 - 150 kg K2O / ha
Nový komentár