Použitie:Vápenec sa nepoužíva na hnojenie rastlín citlivejších na vápnik v pôde ako napr. azalky, rododendrony alebo čučoriedky. Hnojivo sa aplikuje na jeseň ( koreňová zelenina výhradne na jeseň ) alebo na jar rozhodením na plochu. Môže byť pridávaný aj do kompostov. Nedá sa rozpúšťať vo vode a aplikovať na list.
Dávkovanie:
Trávnik: jar 400 g na m2, jeseň 200 g na m2.
Jadroviny a kôstkoviny: 400 g na m2.
Drobné ovocie: 350 g na m2.
Vínna réva: 300 g na ker.
Hlúbová zelenina: 200 g na m2.
Strukoviny: 150 g na m2.
Uhorky: 150 g na m2.
Cesnak a cibuľa: 100 g na m2.
Papriky: 100 g na m2.
Vápnenie
Vychádzajte z toho, že trávniku vyhovuje rozpätie pH od 6,0 do 7,0. Ak máte pH pôdy nižšie, okrem iného hrozí aj šírenie machu v miestach, kde nesvieti slnko celý deň. Tráva tam postupne vypadáva a po čase ju nahrádza machový porast. Na zlepšenie pôdnej reakcie použite preto v tomto období mletý alebo dolomitický vápenec. Pozor! Predtým ani bezprostredne potom by ste trávnik určite hnojiť nemali. Hnojivo s vápencom totiž zreaguje skôr, ako sa dostane do pôdy, čím sa zruší účinok jedného aj druhého.
Nový komentár