Špargľa: Špargľa (Asparagus officinalis L.)
Dvojdomá, asi 1,5 m vysoká rastlina, s jemnými nitkovitými listami.
Vysievame na jar do pareniska alebo na výsevný záhon, kde sadbu po vyjednotení predpestujeme 1 až 2 roky. Predpestované trsy po prezimovaní vyberieme a vysádzame na trvalé stanovisko do brázd hlbokých 20 - 30 cm. Krčky sa zahrnú asi 10 cm vrstvou zeminy a na narastajúce stonky postupne prihŕňame zeminu do výšky 20 - 30 cm. Nad zem necháme vyčnievať asi 10 cm dlhú časť.
Úžitkovou časťou sú stopky, dužinaté mladé výhonky. Tie získavajú jemnosť tým, že sa nechávajú vyvíjať pod povrchom pôdy. Sú biele a len na svetlo prenikajúca špička sa farbí do ružovofialova. Od prvého zberného roku sa prihŕňaním vytvorí hrobčeky kyprej zeminy, ktorými stopky prerastajú. Až sú 15 - 18 cm dlhé, zbierame ich odrezaním nožom pod zemou alebo po odhrnutí zeminy a musíme dávať pozor, aby susedné stopky zostali nepoškodené. Toto tradičné bielenie sa často nahradzuje krytím rastlín čiernou fóliou prehodenou cez pozdĺžne natiahnutý drôt vo výške asi 30 cm. Prvé dva roky po výsadbe špargľu nezbierame, aby rastliny zosilneli a až v ďalších rokoch môžeme denne zbierať počas niekoľkých týždňov. Zber obvykle končí koncom júna. Pri kvalitnom ošetrení môžeme počítať s dobrým výnosom 15 až 20 rokov.
Nový komentár